Beck Enstitüsü, CBT eğitimi, uygulaması ve araştırmasında en yüksek standartları ve yenilikleri gözeterek alanında yetkin öğretim üyeleri ve klinisyenleriyle dünya çapında yaşamları iyileştirmeyi misyon edinmiş bir kuruluştur. Dr. Emel Stroup, 24 sene boyunca yalnızca Beck Yönelimli CBT’ye bağlı kalarak ve Enstitü’nün tüm gerekliliklerini ve aşamalarını tamamlayarak Beck Enstitüsü’nün öğretim üyesi olmuştur. Beck Enstitüsü’nün öğretim üyesi olarak 2021-2022 döneminde Türkiye’deki klinisyenlere Beck Yönelimli Türkçe süpervizyon verecektir.
Beck Enstitüsü Süpervizyon Programının amacı, klinisyenlerin Beck Enstitüsü workshoplarında edindikleri klinik beceri ve bilgileri daha fazla geliştirmektir. Yapılan araştırmalar, CBT’nin nasıl uygulanacağına dair istikrarlı bir şekilde alınan eğitimlerin, klinisyenin edindiği bilgileri klinik çalışmalarına aktarmasında önemli olduğunu göstermektedir. Terapistler, süpervizyon programımızı başarılı bir şekilde tamamlamalarının ardından, CBT’yi uygulamada yüksek düzeyde yetkinlik göstermektedir.
SÜPERVİZYON PROGRAMININ HEDEFLERİ
Bu programın amacı, klinisyenlerin Beck Enstitüsü workshoplarında edindikleri klinik beceri ve bilgileri daha fazla geliştirmektir.
Süpervizyon Programı sonunda klinisyenler aşağıdaki alanlarda kendilerini geliştireceklerdir:
1. Tedaviye rehberlik edecek Kognitif Vaka Formülasyonu geliştirme
2. CBT seanslarını etkili bir şekilde yapılandırma
3. Tedavi sürecinde hastanın ihtiyacına yönelik Kognitif Teknikler kullanma
4. Tedavi sürecinde hastanın ihtiyacına yönelik Davranışsal Teknikler kullanma
Tedaviye rehberlik edecek Kognitif Vaka Formülasyonu oluşturma
1) Hastaları Kognitif Vaka Formülasyonuna göre formüle etme
2) Seansta ve seanslar sürecinde tedavi planlaması için vaka formülasyonunu kullanma
CBT seanslarını daha etkili bir şekilde yapılandırma
1) Temel teknikleri kullanarak seansları yapılandırma ve gerektiğinde yapılandırılmış seansları revize etme
2) Seansları yapılandırırken olası zorluklar ortaya çıktığında sorunları formüle etme ve çözme
Tedavi sürecinde hastanın ihtiyacına yönelik Kognitif Teknikler kullanma
1) Hastanın, kognisyonlarının; gerçekçilik ve işlevselliğini değerlendirmesine yardımcı olmak için Sokratik Diyalog kullanma
2) Gerektiğinde İmajinasyon, Mindfulness vb. teknikleri kullanma
Tedavi sürecinde hastanın ihtiyacına yönelik Davranışsal Teknikler kullanma
1) Kognisyonları test etmek için davranışsal deneyleri kullanma
2) Gerektiğinde Davranışsal Aktivasyon, Beceri eğitimi vb. kullanma
Sık Sorulan Sorular
1.Süpervizyona Kimler Katılabilir?
Bu program, ruh sağlığı alanında yüksek lisansını tamamlamış uygulama yapan terapistler için uygundur. Programa kabul edilmek için adayların aşağıdaki ön koşulları sağlaması gerekir:
- 2-3 hastadan ses kayıtları alınması için izin istenmesi (yazılı dokümantasyon doldurulup imzalanması)
- Ses kayıtlarının düzenli gönderimi
2. Beck Enstitüsü Süpervizörleri Kimlerdir?
Beck Enstitüsü Süpervizörleri, enstitünün tüm gerekliliklerini ve aşamalarını tamamlayan alanında yetkin öğretim üyeleridir. Adaylar, çalışma alanlarıyla bağlantılı olarak Beck Enstitüsü Süpervizörleri ile eşleştirilecektir.
3. Süpervizyon programının başarılı bir şekilde tamamlanması için gereklilikler nelerdir?
10 haftalık süpervizyon döneminiz boyunca süpervizörünüz, Kognitif Terapi Değerlendirme Ölçeği’ni (CTRS) kullanarak terapi ses kayıtlarınızı değerlendirecektir. Döneminizi başarıyla tamamlamak ve bitirme sertifikası almak için en az üç değerlendirmeden 44 puan ve üzeri almanız ve ayrıca süpervizörünüzün değerlendirmesinde başarı göstermeniz gerekmektedir. 10 süpervizyon oturumunun tümüne katılmalı ve en az dokuz kayıt göndermelisiniz.
Yeterliliğe ulaşamayan adaylar sadece katıldıklarına dair katılım belgesi alacaklardır. Adayların yeterliliğe ulaşıp bitirme sertifikalarını alabilmeleri için ek döneme kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Ayrıca adaylar, Beck Enstitüsü CBT Sertifika Programı için başvuru koşullarını sağladıklarında süpervizyon bitirme sertifikalarını Beck CBT Sertifika Program sürecine dahil ettirebilirler.
4. Süpervizörümle Nasıl Görüşeceğim?
Tüm Beck Enstitüsü süpervizyon oturumları gizlilik koşulunu gözeten ve süpervizörünüz tarafından sağlanan HIPAA uyumlu bir Zoom hesabı aracılığıyla gerçekleştirilir.
5. Beck Enstitüsü, CBT süpervizyon sürecim için bana hangi kaynakları sağlayacak?
Beck Enstitüsü size Kognitif Terapi Değerlendirme Ölçeği (CTRS) ve CTRS Kılavuzunun bir kopyası, Kognitif Terapi Çalışma Kitapçığı, Beck Enstitüsü Süpervizör Protokolü, kayıtlarınızı göndermek için güvenli bir dosya gönderme hizmetine erişim ve örnek bir onay formu sağlayacaktır. Ayrıca hastalarınızla kullanmak için size Beck ölçeklerinin (BDI, BAI ve BHS) kopyaları da verilecektir.
BDI (Beck Depresyon Ölçeği), BAI (Beck Kaygı Ölçeği), BHS (Beck Umutsuzluk ölçeği) ve tüm Beck Ölçeklerinin telif hakkı Pearson Assessments’a aittir ve Beck Enstitüsü Süpervizyon Programına katılan bir klinisyen, sadece Beck Enstitüsü Süpervizyon süreci dahilinde birlikte çalıştığı hastalarla kullanabilir. Aksi takdirde telif hakkı yasalarını ihlal etmiş olur.
6. İngilizce konuşan hastam yok. Yine de süpervizyon programınıza katılabilir miyim?
Evet, adaylar her seans kaydıyla birlikte terapi seanslarının tercüme edilmiş (bire bir) İngilizce transkriptlerini sunabilir ve İngilizce olarak yürütülen süpervizyon talep edebilirler. Alternatif olarak, mevcut olan dillerde Beck Enstitüsü süpervizörü sağlanabilir.
7. Spesifik Bozukluklar veya belirli alanlarda uzmanlaşmış süpervizörler var mı?
Evet. Beck Enstitüsü süpervizörleri, spesifik bozukluklar ve belirli alanlarda Kognitif Terapi uygulama konusunda uzmandırlar.
8. Süpervizörümü kendim seçebilir miyim?
Evet. Size talep ettiğiniz süpervizörü sağlayamazsak, eğitim ve deneyimi sizin ihtiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza uygun bir başka süpervizör sağlayacağız.
9. Süpervizörün Süpervizyonu nedir?
Süpervizör süpervizyonu, terapist eğitmenleri için geliştirilmiş bir programdır. Bu programa katılmaya hak kazanmak için, ilk olarak standart süpervizyon döneminizde en az üç değerlendirmeden 50 puan ve üzeri almanız ve ayrıca süpervizörünüzün değerlendirmesinde de başarı göstermeniz gerekmektedir.
Süpervizör süpervizyonu, standart süpervizyon dönemi ile aynı şekilde yapılandırılmıştır (Üç ay boyunca 10 seans). Ancak, terapi seanslarının kayıtları yerine, kendi süpervize ettiğiniz klinisyenlerin süpervizyon kayıtlarını göndereceksiniz. Daha sonra, Beck Enstitüsü süpervizörünüzden nasıl daha yetkin bir CBT süpervizörü olabileceğiniz konusunda geri bildirim alacaksınız.
10. Geçmişteki Beck Enstitüsü Süpervizyon eğitimim Beck Enstitüsü CBT Sertifika Programının gerekliliklerini karşılıyor mu?
Standart Süpervizyon Programını başarıyla geçtiğiniz takdirde, süpervizyon süreciniz Beck Enstitüsü CBT Sertifika Programı gerekliliklerini karşılamaya uygun olacaktır. Ancak, Sertifikasyon Vaka Örneği sürecinize geçmeden önce ek olarak Beck Enstitüsü Süpervizyon Programı yarı-dönem süpervizyona mutlaka katılmanız önerilir.
Yarı-dönem Süpervizyon başvurmak için lütfen supervision@beckinstitute.org adresiyle iletişime geçiniz.
Yarı-dönem Süpervizyon dönemine katılmadıysanız ve Sertifikasyon Vaka örneğinizden 44 geçer puan almadıysanız, Vaka Örneğini yeniden göndermeye hak kazanabilmeniz için tam dönem (10 haftalık) Süpervizyon Programını tamamlamanız gerekir.
*Beck Enstitüsü Türkiye’deki klinisyenlere finansal bir ayrıcalık sunuyor mu?
Beck Enstitüsü Türkiye’deki klinisyenlere workshop programları ve süpervizyon dönemi için finansal bir ayrıcalık sunmaktadır. Başvuru sürecinizde indirim oranları hakkında bilgi alabilirsiniz.
*Kimler katılabilir:
Bu süpervizyon programı, ruh sağlığı alanında yüksek lisansını tamamlamış olan başlangıç ve orta düzeydeki terapistlere yöneliktir.
Bu programa katılım sadece psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar ile sınırlı değildir. Tıbbi alanda çalışanlar da bu programa katılabilir.
Süpervizyon hakkında bilgi almak ve başvurmak isteyen klinisyenlerin direkt Beck Enstitüsü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
İletişim adresleri:
Süpervizyon hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Beck Enstitüsü Süpervizyon Programına başvurmak için tıklayınız.