(What is the Role of Eye Movements in EMDR for PTSD? A Review)
Özet:
Arka Plan: EMDR’nin nasıl çalıştığı ve mekanızmasının standart maruz bırakma tekniklerinden farklı olup olmadığı konusu hala tartışmalıdır.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, göz hareketleriyle yapılan bilateral uyarımın, EMDR’nin temel bir bileşeni olup olmadığını ve bu yöntemin teorik temelinin mevcut durumunu araştırmaktır.
Yöntem: İlgili makaleleri belirlemek için standart yöntemlerle veri tabanlarında sistematik bir tarama yapılmıştır.
Bulgular:Klinik araştırmalar, göz hareketlerinin TSSB tedavisinde ne kadar etkili olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Analog çalışmalar bu konuda daha olumlu sonuçlar sunmaktadır. Teorik olarak, bazı bulgular bilateral uyarımın önce epizodik anılara erişimi artırabileceğini; ikinci olarak da travmatik anılara odaklanmayı daha az rahatsız edici hale getirerek bu anılara erişimi kolaylaştırabileceğini, bunun da çalışma belleği üzerindeki etkilerle mümkün olabileceğini göstermektedir.
Sonuç: Bulgular, göz hareketlerinin bu terapide temel bir unsur olduğu yönündeki görüşü desteklemekte ve kullanımı için teorik bir gerekçe olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, EMDR ile travma odaklı CBT arasında tercih yapılması, hasta tercihi ve klinisyen uzmanlığına bağlı kalmalıdır; ancak göz hareketlerinin semptomları azaltmada etkili olabileceği ve böylece diğer tedavi bileşenlerinin uygulanmasını kolaylaştırabileceği öne sürülmektedir.
Referans: Jeffries, F. W., & Davis, P. (2013). What is the role of eye movements in eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) for post‐traumatic stress disorder (PTSD)? A review. Behavioural and Cognitive Psychotherapy, 41(3), 290–300. https://doi.org/10.1017/S1352465812000793
Saygılarımla,
Klinik Psikolog Betsi Yeşil
CBTiSTANBUL