OKB’de Maruz Bırakma ve Ritüel Önleme: Yoğun ve Haftada İki Kez Uygulanan Seansların Etkileri

ERP OKB’de en etkili tedavi olmasına rağmen, yoğun tedavi planı genellikle birçok ortama uygun değildir. Aşağıdaki çalışmada, haftada iki kez uygulanan ERP programının, yoğun olarak uygulanan ERP’nin etkililiğini azaltıp azaltmadığı incelenmiştir. Araştırmada, 40 OKB hastasından 20’si 3 hafta boyunca her gün, diğer 20’si de 8 haftadan fazla bir sürede haftada iki kez 15 ERP seansına katılmıştır. Araştırma sonuçları iki programın da etkili olduğunu göstermiştir. Tedavi sonrasında, yoğun tedavi alan grubun daha çok iyileşme gösterdiği görülmüştür. Takip seanslarında ise, iki grup arasında bir fark bulunamamıştır. Yoğun tedavi programında nükse raastlanırken, haftada iki kez yapılan programda nükse rastlanmamıştır.

Referans:

Abramowitz, J. S., Foa, E. B., & Franklin, M. E. (2003). Exposure and ritual prevention for obsessive-compulsive disorder: Effects of intensive versus twice-weekly sessions. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 71, 394-398.

Makalenin tamamına aşağıdaki linki kullanarak ulaşabilirsiniz.

https://www.researchgate.net/profile/Jonathan_Abramowitz/publication/
10801614_Exposure_and_ritual_prevention_for_obsessive-compulsive_disorder_effects_of_intensive_versus_twice-weekly_sessions/
links/0fcfd50b6517c94961000000.pdf

Saygılarımla,

Ayca Meriçtan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.